Blog

zatlkanie kolov

Zatloukání kůlů pomocí sacího bagru

V rakouském městě Podersdorf am See se nachází kromě městského přístavu i soukromý přístav jachtařského klubu. Jelikož je jezero Neusiedler velmi mělké, i malý nános sedimentu způsobuje lodím problémy při manévrování.
Náš chytrý tým pracoval na vytvoření bariéry z dřevěných kůlů, která bude zabraňovat prudkému přínosu sedimentu během větrného počasí. Před zahájením prací bylo třeba odstranit staré kůly, které již svou funkci neplnily.
Zatloukání kůlů jsme zvládli rychle a efektivně díky speciálním nástavcům na našem sacím bagru. V přístavu jsme natloukli přibližně 1400 kůlů.
Koly lze využít ke stavbě mol, bariér, zpevnění břehů, nebo také ke stavbě „parkovacích“ boxů pro lodě v přístavech.

Vyčistěte své jezírko – ne jen zahradu

Jezírka jsou součástí mnoha zahrad a svoji popularitu získala zejména díky příjemné atmosféře, kterou vytvářejí. Dny se pomalu zkracují a přichází čas na přípravu zahrady na dlouhou zimu. Úklid a údržba zahrádky a rostlin je u každého samozřejmostí. Je pro Vás samozřejmostí i údržba jezírka?

Letní sezóna nám pomalu končí a denní teploty se ze dne na den snižují. Pokud toužíte po zdravém a čistém jezírku, jeho podzimní údržba je určitě na místě.

Trápí vás v létě přerostlé vodní rostliny a zápach? Uvažujete o vypouštění celého jezírka? U nás vám umíme pomoci i bez potřeby vypouštění nebo většího zásahu do jezírka. Pokud je vaše jezírko dostatečně velké, náš malý sací bagr Laborec pomůže posekat a vysbírat nežádoucí vodní rostlinstvo, odsát nežádoucí sediment, popřípadě vaše jezírko prohloubit. To vše naprosto bezpečně pro vaše ryby a vodní faunu. V případě, že vlastníte jezírko menších rozměrů, poradíme si i bez bagru. Vaše jezírko chytře vyčistíme od nežádoucích odumřelých rostlin, napadaného listí a přebytečného sedimentu, čímž zamezíme množení řas a vzniku kalu v jezírku.

Pokud zazimování jezírka věnujete svůj čas, jezírko se vám na jaře odvděčí čistou vodou a zdravými rybami.

bagre, sacie bagre, ciste jazero, cistenie jazier. cistenie jazierka,

Bagry

Sací bagry společnosti PROGROUPE slouží k odstraňování a těžbě hloubkových sedimentů z vodních ploch. Naše plovoucí sací bagry jsou vybaveny rozmanitým příslušenstvím tak, aby vyhověly požadavkům téměř každého projektu. Pro zvýšení efektivity práce jsou bagry vybaveny systémem SMART DREDGING, který tvoří soubor senzorů, průtokoměrů a tlakoměrů.

Přehled našich sacích bagrů:

DredgeKing PERM

Náš největší a nejvýkonnější sací bagr je pojmenován po geologickém období prvohor. Tím nenarážíme na jeho věk, ale na mohutnost a sílu, která se v něm skrývá. Nízký ponor bagru DredgeKing PERM umožňuje práci v mělkých vodách, přičemž díky konstrukci ramene a stabilizačních noh dokážeme těžit v hloubkách až 6 m. Volitelné zařízení (např. hrábě, lžíce, žací nástavec ve tvaru T, bagrovací čerpadlo s frézou a pod.), které lze připojit, poskytují bagru DredgeKing PERM mimořádně všestranné využití.

TrexDuke IPEL

Sací bagr schopen výkonem konkurovat PERMU s výhodou pásového pohonu jsme pojmenovali po Slovenské řece Ipeľ. TrexDuke IPEL je první obojživelný sací bagr svého druhu a PROGROUPE je první společnost, která takové zařízení používá. Bagr je schopný pracovat na souši, v mělkých i v hlubokých vodách přičemž výkonem se vyrovná velkým plovoucím sacím bagrům bez pásového pohonu.

DredgePrince LABOREC

Východoslovenská řeka dala jméno našemu nejmenšímu, ale nejhbitějšímu bagříku. DredgePrince LABOREC je nejnovější přírůstek do naší flotily multifunkčních strojů pro údržbu vodních ploch. Jeho specifikem jsou kompaktní rozměry a nízká hmotnost, díky čemuž ho můžeme jednoduše přepravovat na přívěsném vozíku za osobním autem. Tento fakt výrazně redukuje náklady na údržbu malých vodních ploch a jejich okolí

Jaké velké jezero dokážeme vyčistit?

Od malých domácích jezírek po obrovské vodní toky, jezera a řeky. Naše plovoucí flotila zahrnuje malý obratný bagr, který se vejde na přívěsný vozík za osobní auto, ale i bagry vhodné pro velké projekty. Máme zkušenosti s projekty odstranění sedimentů v rozsahu stovek tisíc tun. Nakolik je každý jeden projekt velmi specifický, každou cenovou nabídku vytváříme individuálně. Pro bližší informace nás proto neváhejte kontaktovat. Náš tým vám zodpoví na všechny otázky a vypracuje pro vás cenovou nabídku na míru.

Naše dosavadní velké projekty:

Odstraňování kontaminovaných sedimentů ze dna řeky Klenice
Realizace: 2011
Trvání projektu: 20 pracovních dní
Objem sedimentu in situ: 600 m³
Přečerpána hydrosměs: 2400 m³
Sediment: kontaminovaný olovem, směs jílu, úlomky dřeva

Jaké velké jezero dokážeme vyčistit?
Publikované dňa: 5 novembra, 2018
Od malých domácích jezírek po obrovské vodní toky, jezera a řeky. Naše plovoucí flotila zahrnuje malý obratný bagr, který se vejde na přívěsný vozík za osobní auto, ale i bagry vhodné pro velké projekty. Máme zkušenosti s projekty odstranění sedimentů v rozsahu stovek tisíc tun. Nakolik je každý jeden projekt velmi specifický, každou cenovou nabídku vytváříme individuálně. Pro bližší informace nás proto neváhejte kontaktovat. Náš tým vám zodpoví na všechny otázky a vypracuje pro vás cenovou nabídku na míru.

Naše dosavadní velké projekty:

Odstraňování kontaminovaných sedimentů ze dna řeky Klenice
Realizace: 2011
Trvání projektu: 20 pracovních dní
Objem sedimentu in situ: 600 m³
Přečerpána hydrosměs: 2400 m³
Sediment: kontaminovaný olovem, směs jílu, úlomky dřeva

Odstranění sedimentu ze dna Slunečních jezer, Senec
Realizace: 2006 – 2008
Trvání projektu: 300 pracovních dní
Objem sedimentu in situ: 220 000 m³
Přečerpána hydrosměs: 815 000 m³
Zpracovaný sediment: 71 600 tun
Sediment: převážně anorganický, množství písku a vodního rostlinstva

Odstraňování nánosů sedimentu ze dna vodní nádrže Velké Kozmálovce
Realizace: 2008 – 2011
Trvání projektu: 312 pracovních dní
Objem sedimentu in situ: 130 000 m³
Přečerpána hydrosměs: 580 000 m³
Zpracovaný sediment: 80 000 t
Sediment: 50{6adabd3ee0ace4037a30e98c62df145262389aa997ead397393e2d1e5211b8c5} organický, 50{6adabd3ee0ace4037a30e98c62df145262389aa997ead397393e2d1e5211b8c5} anorganický, množství odpadu a větví

Odstraňování nánosů sedimentu ze dna vodního díla Gabčíkovo – řeka Dunaj
Realizace: 2011 – 2013
Trvání projektu: 520 pracovních dní
Objem sedimentu in situ: 240 000 m³
Přečerpána hydrosměs: 2 350 000 m³
Zpracovaný sediment: 181 000 t
Sediment: převážně anorganický s příměsí písku

Více informací ohledně služeb, které nabízíme najdete na stránce www.progroupe.net

Čistíme jezerá

sinice, cyanobakterie, cistenie jazier, ciste jazerio, ciste jazierko

Sinice

Sinice, specificky cyanobakterie jsou jednoduché organismy schopny provádět fotosyntézu. Při splnění určitých podmínek, jako teplota vody, pH, obsah kyslíku ve vodě a zejména obsah anorganických živin dusíku a fosforu, dochází k jejich množení. Jejich nadměrný výskyt tzv. vodní květ sinic ve vodních nádržích představuje významný ekologický problém. Sinice kontaminují vodní plochy, které slouží jako zdroj pitné vody nebo k rekreačním účelům. Vodní květ sinic vzniká v důsledku zvyšování teploty vody od konce května a přetrvává ve vodě až do října. Na podzim se vlivem nízkých teplot koncentrace buněk ve vodě sníží. Nastává klidové stádium sinic a řas, které klesnou ke dnu a uloží se do sedimentu. Takto přežijí nepříznivé podmínky zimy. S příchodem jara jsou sinice vyplaveny k hladině a dávají tak vzniknout novým populacím na vodní ploše.

Jak dokážeme eliminovat tvorbu sinic na vodní ploše:
V časných jarních měsících odtěžíme sedimenty sacím bagrem. Odebráním sedimentu včetně klidových stádií sinic z vodní plochy dojde ke snížení jejich koncentrace. To se projeví na snížené produkci vodního květu sinic v letních měsících. Preventivní těžbu realizujeme podle lokality v období od února do dubna. V letních měsících, v době bujného růstu sinic, aplikujeme chemické srážení koagulačním přípravkem. Koagulant srazí sinice na dno do sedimentu. Vodní květ sinic okamžitě mizí z hladiny, sraženy sinice spolu s vrstvou dnového sedimentu neprodleně odtěžíme sacím bagrem. Těžba sedimentu zajistí eliminaci vodního květu sinic i v následujících letech po sražení sinic a odtěžení sedimentu. Dlouhodobá údržba vodní plochy z hlediska tvorby vodního květu sinic spočívá v narušení jejich životních podmínek. I když neumíme zabránit zvyšování teploty vody, můžeme zabránit růstu sinic snižováním koncentrace potřebných živin. Koncentrace fosforu v prostředí zvyšuje aplikace hnojiv, pracích prášků apod.

KDO JSME A CO DĚLÁME?

PROGROUPE je mladá a inovatívna spoločnosť, ktorá sa špecializuje na odstraňovanie a odvodňovanie sedimentov z dna riek, jazier, lagún, kanálov, nádrží, vodných diel a iných vodných plôch. Postaráme sa aby ste mali čisté jazero.

Sedimentujúci íl, hlina a piesok pomaly narúšajú kvalitu vodných zdrojov. Použitím pokročilej technológie ťažby a spracovania sedimentov Progroupe významne zvyšuje kvalitu týchto zdrojov tým, že:

  •        Obnovuje pôvodný objem nádrží
  •        Rozšiřuje a udržuje toky pro vodní dopravu
  •        Čistí jezera a rybníky

V PROGROUPE je naším cieľom zlepšiť stav životného prostredia ťažbou a spracovaním dnových sedimentov z dna vodných tokov a jazier. Tým obnovíme kapacitu nádrží, prehĺbime a udržíme splavnosť vodných ciest, a zabezpečíme ich čistotu. Dokážeme zrevitalizovať a obnoviť vodné toky ťažbou sedimentu, kosením nežiadúceho rastlinstva, vyčistením koryta od nánosov, odstránením naplaveného odpadu, a stabilizovaním brehovej línie. Na odstránenie sedimentov využívame tzv. mokrú metódu. Na rozdiel od konvenčnej metódy, kedy je nutné vodnú plochu vypustiť, zostáva jazero počas našej práce plne funkčné. Vďaka tomu je možné vodnú plochu aktívne využívať na rekreačné účely. Zároveň sú chránené vodné živočíchy, ktorým ťažba sedimentu nenarúša životné prostredie. Pri malých projektoch používame na spracovanie sedimentu geovaky. Tieto sú priestorovo nenáročné a lacné, čím dokážeme ekonomicky vyčistiť aj menšie jazierka.

Používame plávajúce stroje, ktoré už svojou koncepciou eliminujú negatíva stavebných strojov pri údržbe vodnej plochy. Malý plávajúci bager DredgePrince dokáže zabezpečiť špeciálnu údržbu vodnej plochy v kratšom čase než konvenčná stavebná technika, vďaka rýchlemu presunu po vodnej hladine a veľkému operačnému rádiusu. Zároveň, vďaka presunu po vode je DredgePrince schopný prácu vykonať s násobne nižšou spotrebou paliva a so zanedbateľnými nákladmi na dopravu stroja.

Vďaka tomu dokážeme:
  • Vyčistiť koryto alebo kanál od nánosov sedimentu. Odstránené sedimenty potom podľa konkrétnych požiadaviek a regulácií spracujeme, zneškodníme alebo ďalej využijeme.
  • Pokosiť, zozbierať, zhromaždiť a podľa požiadaviek aj ekologicky zlikvidovať rastlinstvo z vodnej plochy, alebo z nedostupného priestoru vodného toku či kanálu.
  • Odstrániť a spracovať rôzne druhy naplaveného organického materiálu a odpadu.
  • Naším systémom RESET (REpair Shore Erosion Technology) dokážeme odstránený materiál využiť pri rekonštrukcii a stabilizovaní brehových nátrží a výmoľov.